Mitt Vinter-O-Ringen

Årets sista Sälenblogg kommer från David Andersson, Malungs OK. Här delar han med sig av ett annorlunda O-Ringen.

När O-Ringen anordnandes i Sälenfjällen 2008 deltog jag i H21Elit-klassen som det året var den näst högsta, då världscuplöparna hade en egen klass. Min fysiska form var inte helt på topp, men efter en vecka med mycket stabil orientering kunde jag springa i mål som nöjd tvåa efter Niclas Jonasson, då tävlandes för Leksands OK. Totalt var det en tuff vecka med tre rejäla långdistanser och två medeldistansetapper.

Ett halvår senare var jag i Sälenfjällen för att sedvanligt fira in det nya året med min familj. I en stuga vid Gruvens fäbod brukar vi tränga ihop oss under nyårsveckan, träna mycket längdskidor, äta mycket mat och spela mycket sällskapsspel. Under nyåret 2008-2009 bestämde jag mig för att skapa en extra utmaning i träningen. Sagt som gjort letade jag upp mina fem O-Ringenkartor från sommaren, packade med två par snöskor och bestämde mig för att köra ett eget vinter-O-Ringen.

Snödjupet i Sälen var vid detta tillfälle 50-60 cm i skogspartierna och på kalfjället ytterligare någon decimeter. Startade med etapp 1 i Berga by. Under sommaren sprang jag banan på 82 minuter men i ett snödjup över knäna var mitt mål nu enbart att ta sig runt. Klockade in på 3h12min, nöjd och belåten över att ha tagit mig runt.

Den andra etappen, medeldistans i Berga by var en enkel match vilket behövdes inför etapp 3 långdistans på kalfjället på nyårsaftons förmiddag. Försökte övertala, den på den tiden unga och mer orutinerade William Lind att följa med runt passet, vilket till slut lyckades. Vi genomförde banan genom att orientera varannan sträcka i det kylslagna vädret med minus 17 på termometern. Efter dryga 3,5 timme på fjället skulle vi till slut passera slalombackarna på väg ned mot målet vid Hundfjället. Frostiga i ansiktet och med istappar hängandes längs kroppen möttes vi av många långa blickar från slalomturisterna i backarna när vi kom forcerandes på varsina par snöskor ner mot den sista kontrollen.
Några av sträckorna på etapp 3 med inritat vägval ser du nedan.

William måste ha blivit positivt influerad av turen för även den fjärde dagen ville han följa med ut på etappen, medeldistans på Hundfjället. Vi delade in banan i intervaller och körde jaktstarter mot varandra. Ett problem uppstod då det var oerhört svårt att bedöma kontrollpunkterna då sänkor hade drivits igen och stenarna var översnöade. I ett fantastiskt vinterväder fick vi ändå en minnesvärd tur på kalfjället.

Den sista etappen genomfördes liksom kommande sommar i skogsområdena öster om Lindvallen. Banan var tuff på sommaren 2008, den var ännu tuffare på vinter-O-Ringen och det kommer att kännas i benen under andra halva och slutdelen även nästa sommars slutetapp. Känslan av att få sätta den sista stämpeln på en O-Ringenvecka är ändå speciell och desto tuffare vecka du haft, desto större anledning att känna stolthet över ditt genomförande.

Lycka till med Dina förberedelser inför sommarens nästa O-Ringenfest i Sälenfjällen.
// David Andersson, Malungs OK

karta etapp 3

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision