Varför ingen buss från Björnen?

Åre 2023
en bild

Vi får just nu frågor om våra transporter framför allt den tidigare planerade bussningen från Björnen som vi nu har blivit tvungna att minska ner kraftigt på.

Vi hoppas med denna text kunna ge lite klarhet i frågan.

När vi för ungefär 5 år sedan fattade beslut om att ta O-Ringen till Åre var grundplanen att två av etapperna skulle gå i Björnen. När sedan pandemin kom och vi tvingades att ställa om och skjuta upp försvann Björnen som möjlighet att ha etapper i på grund av planerade nybyggnationer. Vi flyttade då en av etapperna till Järpen och en av etapperna till Ånn.

Trots flytt från Björnen pekade dock våra uträkningar kring bussningslösningar med de längre avstånden på att vi skulle hålla oss inom en rimlig budget, vilket även bekräftades av vårt bussbolag. Det här var under tidig höst innan 1 november.

Under vintern när vi skulle börja rita upp och räkna ut exakta linjer och kapacitet visade det sig att ovan uträkning inte alls stämmer och vi var plötsligt tvingade att tillsammans med vår bussleverantör göra en helt ny uträkning och jobba fram en helt ny lösning. Det beror främst på att pandemin förändrat bussbranschen på ett sätt som varken vi eller vårt bussbolag kunnat förutse förrän nu, vilket gör att kostnaderna för att hyra in bussar ökat kraftigt. Totalt handlar det om en ökning i transportkostnader med 10 miljoner från ursprungsbudget.

För att hantera denna kostnadsökning och därigenom klara av att genomföra O-Ringen Åre 2023 så har vi tvingats att ta till kraftiga åtgärder och sena beslut. En av dessa åtgärder är att låta er deltagarna stå för en del av kostnaden för bussningen. En annan har varit att reducera antalet busslinjer för att kunna säkerställa flöden från våra satellitparkeringar och från vår camping. Detta har då skett genom att vi blivit tvungna att plocka bort den ursprungliga linjen från Björnen och bara ha reducerad busskapacitet därifrån.

Vi har full förståelse för att förändringar kan krångla till planeringen för er som har bokat boende i Björnen men vi hoppas att vi genom viss busskapacitet och samåkning till våra satellitparkeringar kan lösa transporterna tillsammans.

Liknande nyheter

    • O-Ringen

      OK Alehofs Karin Kullman blir projektledare för O-Ringen Göteborg

      Nu är det klart att det blir Karin Kullman som blir projektledare när O-Ringen kommer till Göteborg om ca 2,5 år.

      Läs mer här
    • O-Ringen

      O-Ringen Sundsvall 2028

      Sundsvalls kommun blir värdkommun för världens största orienteringsäventyr 2028.

      Läs mer här
    • O-Ringen

      Julkalender vinnare lucka 22-24

      Lucka 22,23 och 24:s vinnare presenteras här.

      Läs mer här
    • O-Ringen

      Julkalender vinnare lucka 19-21

      Lucka 19, 20 och 21:s vinnare presenteras här.

      Läs mer här