Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor angående själva tävlingarna

Var anger jag vilken klass jag vill delta i när jag bokar min start?

När du bokar din start så sker klassvalet inte i det första steget, utan i det femte steget enligt följande bokningsguide.

Var avgörs de olika tävlingarna?

Den här översiktskartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster visar var de olika tävlingarna i OL och MtbO kommer att avgöras, samt vilka områden som är avlysta fram till och med O-Ringen. 

Ingår bussresan från O-Ringenstaden till tävlingsarenan i min anmälningsavgift?

Ja, om du deltar i OL kan du och eventuella medföljare fritt ta bussen från O-Ringenstaden ut till tävlingsarenorna. För MtbO och PreO ingår fri bilparkering vid arenorna.

Var väljer jag tillval som Familje- och klubblottning?

Det görs när du väljer "tillval" enligt det andra steget i följande bokningsguide. Vill du ändra ditt val så gör du det i varukorgen genom att klicka på "Ändra tillval". Du får då åter upp listan med möjliga tillval.

Vad är det för skillnad på Eget upplägg och Etappstart?

I Eget upplägg skapar du ditt eget tävlingsprogram, eller väljer något av de färdiga paketen, över 3 eller 5 dagar, och får en totaltid som du kan jämföra med andra. Både per enskild dag och totalt. I Etappstart däremot räknas inga resultat ihop över olika dagar.

Jag vill delta i flera olika grenar under O-Ringen, går det?

Det går att delta i flera olika grenar, men bara om de ligger på samma ställe eller tillräckligt nära varandra geografiskt. Vi rekommenderar då deltagande i klasser/banor med fri starttid, åtminstone på dagens första gren, för att kunna hinna mellan de olika tävlingsarenorna. OL-tävlingarnas starttider är mellan 08.30 och 13.30.

MtbO har start mellan 10.00 och 14.00 på etapp 1-4. På den 5:e etappen är första start 08.30.

Tävlingsklasser i 5-dagars och Elittouren har lottad starttid, övriga har fri starttid med startstämpling.

PreO har första start på etapp 1-4 kl 13.00, och etapp 5 har första start kl 10.00.

Det är deltagarnas eget ansvar att ta sig mellan de olika tävlingsarenorna.

Jag är nybörjare eller vill ha lätta banor. Om jag deltar i grenen OL, vilken tävling och bana ska jag välja?

Det finns flera olika valmöjligheter för dig som vill delta på banor med enklare orientering. De allra lättaste banorna finns inom tävlingskategorin Prova på, där man som ungdom (upp till 16 år) kan delta i Inskolning (Nybörjare/Grön), U1 (Nybörjare/Grön) och U2 (Mycket lätt/Vit). Är du över 16 år kan du välja någon av Prova på-banorna, som finns i längderna 2,5 km och 4,0 km och har vit svårighetsgrad.

Inom Eget upplägg och Etappstart är de lättaste banorna kategoriserade på nivån Lätt/Gul. Här finns banor på 2,5 km, 3,5 km, 5,0 km och 10,0 km. Deltar du i Eget upplägg väljer du banor för antingen tre eller fem etapper och får ett totalresultat på den kombinationen. Etappstart passar om du vill springa en eller flera enskilda etapper. Då får du inget totalresultat.

Du kan läsa på i guiden över svårighetsgraderlänk till annan webbplats om du vill lära dig mer om graderingen av svårigheten.

Jag har tidigare sprungit Open 1 och undrar vilken bana jag ska välja på O-Ringen Värmland?

Har du tidigare sprungit Open 1 och vill ha en liknande svårighet på årets O-Ringen, kan du antingen välja Prova på 2,5 km (Mycket lätt/Vit). Vågar du utmana dig själv på en lite svårare bana, men fortfarande med enkel och tydlig orientering, kan du välja Lätt 2,5 km. Det gör du antingen som Etappstart eller Eget upplägg.

Inom grenen OL, hur stor är skillnaden svårighetsmässigt på Mycket lätt/Vit och Lätt/Gul?

För båda svårighetsgraderna går banorna i områden med tydliga och sammanhängande ledstänger (vägar, stora stigar, diken, etc), men själva kontrollplaceringen är något svårare på Lätt/Gul. Se exempel från etapp 5 vid O-Ringen Sälen:

Kartklipp svårighetsgrad

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision