OL Skjutsbol etapp 1

Första utmaningen på O-Ringen-veckan karakteriseras av vildmark med intressanta vägval

Arena:

Skjutsbol

Karta:

Storröset

Distans:

Långdistans

Banläggare:

Jan Olm

Unikt för etappen:

Vildmark med intressanta vägval

Den första etappens tävlingsområde kan helt enkelt beskrivas som härlig värmländsk vildmark. En sådant där område där vägar och stigar blir mindre och mindre och hinner sluta innan de nått igenom området. Och mitt i storskogen på den högsta höjden finns det stora gränsröset ”Storröset”. Flera av de längre banorna har faktiskt ett möjligt vägval precis förbi röset.

Etapp 1 Arena Skjutsbol

Starterna 1-6 ligger en bit upp i sluttningen precis där den fina tallskogen börjar. Inledningsvis går banorna uppför och ganska snart blir det öppen storskogsorientering med både stora och små höjder. Vägvalen går ibland över dalar med mer svårframkomlig terräng och ibland gäller det att hitta bra upp- och nedgångar. En del större sankmarker finns i de lägre partierna medan det uppe på höjderna mestadels är små och medelstora mossar. Uppe på höjderna är det fantastisk fin framkomlighet och blåbärsris och skvattram växer tätt.

För starterna 7-8 är det lite mer varierande terräng med lägre höjder i ett område som genomkorsas av fina stigar. Några nyskapade stigar agerar som förbindelse mellan de uråldriga stigarna som oftast går från SV till NO, och alla stigar nyttjas flitigt på de lätta banorna. Även de korta svåra banorna har tillgång till områden med utmanande kontroller och den i den sista sluttningen kommer säkert många klasser avgöras.

Etapp 1 Skjutsbol kartklipp

Etappens banor är lagda i klassisk långdistanskaraktär och nästan alla banor har minst en klurig längre sträcka som kommer analyseras mycket i Livelox efteråt. Det kommer inte bli lätt att avgöra om vägvalet runt verkligen är snabbast eller om orken hade räckt för det snålare rakt på. Det har heller inte gått inflation i antalet kontroller på banan och många löpare kommer konstatera att de sprungit en bana med betydligt färre kontroller än de är vana vid.

På den här etappen kommer många att känna sig som riktigt bra orienterare. Det är lätt att hitta fint flyt och det går att följa med på kartan i full fart utan att det blir för enkelt. En go känsla i magen helt enkelt. Värmländsk vildmark när den är som bäst!

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision