OL Rackstad etapp 5

Sista dagens etapp bjuder även den på riktigt fin och krävande orientering. En utmanande final på bekvämt gång- och cykelavstånd från O-Ringenstaden.

Arena:Rackstad
Distans:Långdistans
Banläggare:Kristin Johansson, Kristina Axelsson Löfvenholm
Kartritare:Erik Sundberg
Unikt för etappen:Utmanande final i omväxlande terräng kring Oxberget

Sista dagens etapp bjuder även den på riktigt fin och krävande orientering. På bekvämt gång- och cykelavstånd från O-Ringenstaden finns Arena Rackstad på den fina motorsportarenan som MK Team Westom omsorgsfullt driver. Här är det i vanliga fall folkfest med både rally, rallycross och folkrace. Nu är det arena för sista etappens O-Ringen för både OL och MtbO. På parallella upplopp kämpar både cyklister och löpare de sista metrarna och speakerteamet har fullt upp att hinna med alla målgångar.

Men innan målgång är det en bana som ska bemästras. För löparna går startsnitseln igenom byn Rackstad som är känd för konstnärsgruppen Rackstadkolonin som verkade här för runt 100 år sedan. Gustav och Maja Fjaestad, Christian Eriksson och Elis i Taserud är några kända namn vars verk finns att beskåda på det välrenommerade Rackstadmuseet. De olika startplatserna har helt olika karaktär men klart är att orienteringen startar direkt, så håll i hatten!

Etapp 5 Rackstad Värmnland 2017

På starterna 4–8 stiftar löparna mer eller mindre direkt bekantskap med Oxberget. På detta bergs sluttningar finns lättlöpta hällområden insprängda mellan blåbärsris och enbuskar med höga tallar omkring. Detaljrikedomen är relativt stor och här går det att undvika minuter av missar genom att hamna på rätt nivå och finorientera noggrant. Det är också idé att tempoväxla för när tillfälle ges går det att löpa på riktigt fort. Men som sagt, Oxberget skördar sina offer bland de som springer för fort och inte håller i.

Starterna 1-3 ligger i anslutning till OK Jösses pittoreska klubbstuga. Här befinner vi oss i ett kommande naturreservat och skogen är både ståtlig, vild och imponerande. Vild är också kuperingen och löparna bekänner färg i de första kontrollernas rejäla uppförsbackar. För de längsta banorna är stigningen över 100 höjdmeter innan de når den mer moderat kuperade höjdplatån. Här växer skvattram på hängmyrarna mellan de storskogsbeklädda småhöjderna och löparna håller jämn och hög fart relativt nära strecket. Riktigt rolig orientering långt från civilisationen. När banorna lämnar berget blir det vägvalsorientering på hög nivå. Brant utför eller snabbt runt? Eller både och? Efter att botten på skidbacken passerats bestiger löparna Oxberget som beskrivits ovan. Tungt uppför är det även här.

Kartklipp Etapp 5 Rackstad Värmland 2017

Avslutningen på banorna är lättare kuperad och med mer inslag av undervegetation. En del vägval är avgörande om du vill snabbast fram och även här gäller det att hålla i ända till slutet. Håll farten uppe även om kroppen menar annorlunda, det är inte långt kvar nu. När löparna vänder upp på Westombanans asfaltsraka är de flesta riktigt, riktigt trötta men också fulla av intryck och upplevelser från orientering i en riktig utmanande vildmark. Vilda sköna Värmland!

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision