OL Boda etapp 3

Tredje utmaningen på O-Ringen-veckan karakteriseras av att spektakulära branta åsar ger utmanande vägval och fina vyer

Arena:

Boda

Karta:

Bodafjället

Distans:

Långdistans

Banläggare:

Joakim Mellqvist

Kartritare:

Nils-Göran Olsson

Unikt för etappen:

Spektakulära branta åsar ger utmanande vägval och fina vyer

Efter en aktivitetsdag är det dags att bege sig till den uråldriga byn Boda utanför Koppom där det bott människor sedan urminnes tider. Det vet vi eftersom det hittats stenåldersyxor och guldamuletter från järnåldern här. Och den 200 år gamla soldatgraven på kartan minner om hårda tider i Sveriges gränstrakter. Här jordades fler än 100 soldater ur Dalregementets Livbataljon som drabbades av ”fältsjukan” i kriget med Norge (Danmark).

Skogsbild etapp 3

Något kalfjäll är inte Bodafjället men med höjdskillnaden på 175 m från arenan upp till de högsta delarna av kartan känns det kanske så. Startsnitseln går som tur är uppför längs med vägen till den gamla fäbodvallen Busätra. För de längre banorna är starten i stort sett uppe på fjället och banorna går inledningsvis i relativt flack, storkuperad terräng med stora skvattramfyllda mossar. Här är sikten mycket god och det är bara det höga blåbärsriset och mjuka underlaget som gör att farten håller sig normal. Härlig storskogsorientering när den är som bäst!

När banorna viker av västerut eller norrut stiftas bekantskap med de för kartan så karakteristiska brantkanterna. För de längsta banorna tas kanterna på tvären och det finns ett stort antal möjliga vägval. Alla är mödosamma och det gäller att inte fastna ovanför eller under någon opasserbar kant. Riktigt krävande vägvalsorientering! De lite kortare banorna följer åsryggar norrut och det sluttar oftast nedåt. Vägvalen består i att hitta rätt höjdnivå eller kanske gå ner på vägen för att forcera snabbare. Mellan brantkanterna ligger kärrstråk och det är lätt att göra parallellfel. Terrängen är ordentligt detaljrik och vild. Längre norrut öppnar skogen upp sig och de som hinner titta upp skådar miltals över Värmlands skogbeklädda vildmark.

Kartklipp E3 2017

För de kortare banorna är det mer sluttningsorientering som gäller. Behövs ledstänger är det idé att leta efter bäckar, beståndsgränser eller hyggeskanter. Stigarna är få men värdefulla på sluttningen. De allra lättaste banorna stiftar också bekantskap med kulturmarken nere i dalen och en bäckravin passeras innan målgärdet siktas. Alla banor går över den gamla järnvägsbanken strax före målgång och beroende på var den passeras är det brant upp eller brant ner vid passagen.

Många känner sig riktigt nöjda att nå målet vid Boda by denna etapp. De tittar tillbaks på kartan och ser att de med kluriga vägval och noggranna kontroltagningar besegrat Bodafjällets utmanande vildmark! Bra gjort!

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision