Kultur och berättande

Det finns mycket historisk och samtida kost, hantverk och berättande i Värmland

ARVIKA STADSVANDRINGlänk till annan webbplats
Vandra runt i Arvika på egen hand och lär känna stadens historia och arkitektur. Vandringen går genom Arvika centrum med start vid Turistbyrån, där en folder kan hämtas.

KLÄSSBOLS LINNEVÄVERIlänk till annan webbplats
Kunglig hovleverantör och leverantör till nobelmiddagen. Butiksförsäljning, andrahandsutförsäljning och öppen fabrik.

RACKSTADMUSEET MED OPPSTUHAGElänk till annan webbplats
Upplev den genuina kulturmiljön vid Rackstadmuseet i Arvika och andas in konsthistoriens vingslag. Vacker konst, och konstnärernas historiska bostäder. Allt i en härlig miljö i Arvika.

SÅGUDDENS MUSEUMlänk till annan webbplats
Såguddens Friluftsmuseum är vackert beläget vid Kyrkvikens strand i Arvika. Strosa bland historiska byggnader i idyllisk omgivning, besök museet sommartid och njut av en fika med fin utsikt över sjön.

ARVIKA FORDONSMUSEUM MED THERMIA MUSEUM OCH CLUB MCV ARVIKAlänk till annan webbplats
Arvika Fordonsmuseum bjuder på en museums-upplevelse utöver det vanliga. Antika veteranbilar, cyklar, motorcyklar och mycket mer fascinerar alla typer av besökare.

BRUNSKOGS HEMBYGDSGÅRD – SKUTBOUDDENlänk till annan webbplats
En av Arvikas största hembygdsgårdar med ett 40-tal byggnader belägen vid sjön Värmeln i Brunskog. Här arrangeras årligen evenemang som bland annat Gammelvala och Hantverksmässan.

HANTVERKSMAGASINETlänk till annan webbplats
I det renoverade hantverksmagasinet i Arvika hamn håller några företag inom hantverksprofessionen sina verkstäder och ateljéer öppna för besökare.

SEGERFORS KVARN
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Rackstad ideella kvarnförening har öppet under hela O-Ringenveckan med servering, utställning, och visning av kvarnen och omgivningarna. Kvarnen ligger strax norr om O-Ringenstaden.

UTSTÄLLNING BLÅ LAGÅRNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sommaröppen utställning i en ladugård i Perserud med nära till vackra sjön Racken. En upplevelse både inne och ute. Även café.

EDA GLASMUSEUMlänk till annan webbplats
Eda Glasmuseum ligger nära den norska gränsen och visar bland annat pressat hushållsglas, fina serviser, målat och etsat glas samt unika kristallpjäser ur Eda Glasbruks produktion. Delar av utställningen byts ut inför varje säsong.

EDA SKANS MUSEUMlänk till annan webbplats
Eda Skans Museum ligger i Åmotfors och skildrar norsk/svensk gränshistoria under krigsperioden 1644-1905.

GUIDNING I MOROKULIENlänk till annan webbplats
Den lokala guiden möter upp och berättar om fredsparkens och Morokuliens historia, iförd kläder av 1914 års mode.

MUSEET BEREDSKAPSÅRAlänk till annan webbplats
Visar miljöer från 1940-talet och bilder från krigstiden. Museet är inrett i en militärbarack från 1940 samt stationshus med transportvagn av trupper och hästar på räls.

SKILLINGSMARKS HEMBYGDSGÅRDlänk till annan webbplats
Vackert belägen vid Askesjön i hemmanet Bön, med möbler och bruksföremål från bonde- och högreståndsmiljö bevarade. Gården är känd som Spökgård.

FREJAMUSEET I FRYKSTAlänk till annan webbplats
Vid Frejakajen i Fryksta gamla stationshus finns ett litet museum som är väl värt ett besök. Där kan ni ta del av historien om ångbåten Freja och se föremål som återfanns vid bärgningen av henne.

KAMMERUDSEKENlänk till annan webbplats
I Nilsby i Kils kommun står en ek som härstammar från bronsåldern. Kammerudseken tros vara ungefär 1000 år gammal och är därmed den äldsta eken i Värmland.

SUNDSBERGS GÅRDlänk till annan webbplats
Konsthall, café och muséum i Sunne kommun som visar tre seklers boende.

SAGOVÄGGEN I SUNNElänk till annan webbplats
En av Sveriges största Muralmålningar. Målad av Marja i Myrom.

MÅRBACKAlänk till annan webbplats MINNESGÅRD
Selma Lagerlöf, en av världens mest kända författare, föddes och växte upp på Mårbacka utanför Sunne. Debutromanen Gösta Berlings saga 1891, Jerusalem 1901-1902 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige blev stora framgångar och Selma Lagerlöf fick som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909.

ROTTNEROS PARKlänk till annan webbplats
Lucianatten 1929 ödelades den gamla herrgården i en häftig brand. Svante Påhlson (1882-1959) återuppförde herrgården samt anlade en blomster- och skulpturpark med inspiration från de stora parkerna i Europa. Ekeby i Gösta Berlings Saga är idag Rottneros - En levande trädgård och upplevelse över vilken historien och sagans magi vilar. Här finns även Nils Holgerssons äventyrspark för barnen.

 

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision