Utflyktsförslag

Linnés och hans trädgårdar

Blomsterkungen Carl von Linné är ständigt närvarande och berikar uppsalabornas vardag genom det unika arv han lämnat efter sig. I Uppsala kan du besöka parker och natur i Linnés anda. Här finns bland annat hans hem och trädgård.

Carl von Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. I nästan 50 år studerade, forskade, undervisade och levde han i Uppsala. Ingen annan ort i världen kan uppvisa så många spår av honom som Uppsala. Här finns hans historia närvarande i fysiska platser, hus, trädgårdar och exkursionsleder med bevarad flora och fauna. Hans vetenskap lever också vidare på Uppsalas båda universitet där modern biologi och bioteknik är viktiga hörnstenar.

Linnémuseet finns i det hus som en gång var hans bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i Linnéträdgården i Uppsala. Här visas den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Linnéträdgården är Linnés egen botaniska trädgård och en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård.

Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Gården köptes 1758 som sommarbostad åt familjen Linné. Idag speglar husgeråd, kläder och konst Carl von Linnés privatliv, men också hans vetenskapliga gärningar. En permanent utställning berättar om familjens liv på gården. I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade och i det omgivande kulturreservatet finns flera natur- och kulturstigar.

Linnés Sävja är en gård som köptes av Linné år 1758. Hit drog han sig undan för att ibland leva lantliv utan familjen, vidareutveckla sina teorier och skriva nya avhandlingar. Det var också till Sävja som han tog sin sista tillflykt när han kände att livet var på väg att ta slut. Idag är Sävja en lantlig kulturidyll med gårdscafé, museum, örtagård och kulturevenemang. I museet finns en liten utställning om läkaren Linné, hans medicinalväxter och information om dagens läkeväxter.

Linnestigarna är perfekt för dig som vill ta dig an en regelrätt vandring, berikad med historisk information om platser och företeelser, ska välja Danmarks-, Gottsunda-, Vaksala- eller Jumkilsvandringen. Då leder de blå stolparna dig från stadens kant ut i landskapet. Du kan välja att gå en etapp i taget, eller en heldagsmarsch. Längs vägen finns även berättelser som du når med din telefon.

Läs mer om Linnés Uppsalalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision