Träningsskolan del 2

O-Ringen i Borås är över och visst var det väl en fantastisk vecka, späckad med utmanande orientering och intressanta möten? Vår erfarenhet är i alla fall att det brukar dyka upp både nya och gamla vänner under veckan och att minnesbanken fylls på med mycket, där det mesta är positiva upplevelser. I landslaget jobbar vi med att förstärka ”dagens guldkorn” när vi är iväg, så passa på att tänka till på vad dina guldkorn blev–och hur de uppstod, dvs. är det saker du skapar själv och i så fall kan göra mer av?

När detta nummer släpps har du nästan tio månader på dig fram till start av O‑Ringen i Sälen. Vi bad dig tänka till kring målsättning inför Sälen i förra numret, mål med kopplingar till situationer såväl i som utanför skogen. När du känner att du är nöjd med dina mål (se dem som levande och möjliga att förändra under tidens gång) så är det sedan dags att gå vidare och se vad du kan göra för att jobba mot dem.

Segrare med bra förberedelser

Med tanke på att William sprang hem segern i klassen H21 Elit i Borås så kände jag att det är ju intressant att höra hur han tänkte inför och under veckan. Av mina frågor kom det fram att det han såg som den stora skillnaden mot fjolårets O-Ringen var att uppladdningen 2014 bestod av en skadeperiod, medan det i år flöt på mycket bra med träningen. Med tanke på hårdträningen inför stundande VM också, hela vägen fram till O-Ringen, så var han själv nästan förvånad att han kunde vara så pigg i kroppen i början av veckan. Målet var givetvis att ha form för att tampas i toppen, men inte bara i själva totalresultatet. Inför VM så var positiva kvitton i varje lopp ett mål i sig, då det på VM är just ETT lopp som avgör din placering.

För William hade en seger baserad på mindre bra genomförda etapper inte varit lika givande för VM-förberedelsen. Just det faktum att han var NÖJD med sina förberedelser (fysiska statusen men också tekniskt och mentalt, med flera bra lopp under våren i bagaget) gjorde att han kände sig trygg och kunde leverera lopp med känslan av kontroll och offensivitet.

Resultatmässigt var inledningen på veckan i topp och då hamnade William i läget att hantera sin vilja att prestera varje dag, samtidigt som totalen också blev mer och mer i fokus. Upplevelsen för William var att den fysiska toppen fanns där dag två och sedan avtog krafterna lite, allteftersom pressen på att lyckas att ta hand om totalsegern ökade.

Som ledare i senior-elitklassen kan det byggas upp en viss press utifrån, med allas ögon på dig. Knepen för att klara detta bra var att William plockade fram sina tidigare erfarenheter. Bland annat från en liknande situation vid O-Ringen i Hälsingland, men också från ett antal lopp i SM-stafetter där han haft ledningar att försöka försvara.

Målen revideras från dag till dag

Uppsatta mål kan ändras snabbt och under ett O-Ringen kan de behöva revideras lite från dag till dag. De ofta varierande terrängtyperna under en O-Ringenvecka ställer också krav på att plocka fram olika strategier och att hantera situationen dag för dag i förhållande till sina mål. Men det som är bra att tänka på är att det inte krävs specifika O-Ringensituationer för att du ska få träning inför ett O-Ringen!

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision