Teknikträningstips med Emma Johansson

VM-medaljören Emma Johansson från Domnarvet ger sina bästa teknikträningstips!

Emma

Tekniska färdigheter är ofta något som tar lång tid för en idrottare att utveckla. Orienteraren är inget undantag. Det krävs en enorm mängd banor och plockade kontroller innan vi grundlagt förståelsen för karta och terräng, allra helst ska vi ha en komplett genomförd färgstege i bagaget efter ungdomsåren. För den som börjar med sporten först senare kan detta säkert kännas frustrerande. Går det att snabba på processen? I årets Vinterstudio fick vi följa Stephan Wilson, som tog sig an utmaningen att lära sig åka längdskidor. Efter det första inslaget trodde nog ingen att han skulle lyckas, men några månader och en snöfattig vinter senare åkte han ju faktiskt skidor. Här kommer några tankar om hur man kan uppnå en snabbare förbättring av tekniken även i skogen- så håll till godo, nybörjare eller ej.

  1. Ta hjälp. Nödvändigt i starten, men mycket värdefullt även senare att kunna diskutera och få tips av någon utifrån. Detta gör även landslagslöparna för att slipa på tekniska detaljer.
  2. Gilla dina misstag. Istället för att svära, intressera dig för varför de uppstod. Detta kan ge viktig information och idéer till vad du ska prioritera i träningen framöver.
  3. Det är svårt att sätta helheten direkt. Dela upp momenten (tex riktning, kurvbild, vägvalsbedömning etc) och välj ut något konkret du vill förbättra. (Kan även vara en specifik terrängtyp du vill lära dig). Detta moment lägger du sedan extra mycket tid och uppmärksamhet på under en tid.
  4. Träna intensivt i perioder. Dvs försök få till upprepade tekniktillfällen under en kortare tid, ett läger är tex utmärkt. Det är då lättare att få tillräckligt med repetition för att slipa på enskilda moment, och för att känna framstegen komma.
  5. Utmana dig själv. Står du och trampar på samma nivå? Testa en svårare bana, eller ett högre tempo. Tex genom att dela upp och springa banan som intervaller. Att ligga på gränsen gör också att den kan flyttas framåt.

Lycka till! /Emma Johansson

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision