Teknikträningstips med William Lind

I dagens inlägg är det William Lind som ger sina tekniktips och berättar om hur hans egen teknikträning sett ut genom åren.

William målgång O-Ringen

Har du någon gång tagit en kontroll där du känt att; wow där satt den! Jag agerade precis så som jag ville och att jag spikade kontrollen var allt annat än tur. Visst är det en skön känsla? Det tycker åtminstone jag och ju mer jag tränar desto oftare få jag den känslan, visserligen kanske känslan inte blir lika stark som de första gångerna, men det blir definitivt fler spikade kontroller än när jag började med orientering.

När jag började, navigerade jag hellre än bra och det tog lång tid för mig att förstå det där med kompass och allt med kartan. Det hände ett flertal gånger att jag inte hittat runt banorna, utan klubbkompisar har fått varit ute och letat efter mig. Jag har brutit lopp och jag har fått lifta tillbaks till starten då jag efter timmars letande ändå inte hittat mina kontroller eller ens tillbaka till starten/målet.

Jag tror att om inte sträcktider hade funnits(en självklarhet för yngre läsare?) så hade jag tröttnat där vid 13-14års ålder då jag fick gå ned och springa i lätt klass för att på något sätt få tillbaks självförtroendet. Men just att jag såg att även mot de allra duktigaste kunde jag vinna enskilda sträckor när jag väl fick till det, gjorde att jag kämpade vidare och sedan dess har spikarna och sträcktidssegrarna kommit tätare och i dag känns det ganska avlägset att klubbkompisarna ska behöva ut och leta efter mig för att jag är vilse.

För mig är det flera saker som hjälpte mig på traven bl.a. den gången min ungdomstränare i Landehof, Krister Strand, tvingade mig röra på fötterna när jag läste kartan eller när vi körde studiecirklar med full koll. Skulle jag coacha mig själv som ungdom skulle jag våga sänka tempot lite (det är ju lätt att det är full fart på alla pass i den åldern) fokusera på tekniken och hellre lägga in ett avsnitt efter teknikpasset där du får springa dig riktigit trött. För jag tror att har man väl kommit så långt att man kan spika en kontroll med skicklighet, då kan man lära sig att spika alla kontroller under ett helt lopp. För vissa tar det bara lite mer energi och kraft än för andra.

Mvh William

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision