Teknikträningstips med Jesper Svensk

Jesper Svensk har haft fina framgångar i skogarna både som ungdom och junior. Här berättar han hur han gör för att optimera tekniken på träningspassen!

Jesper m. stafettlag

Enda sedan mina första dagar har orientering präglat mitt liv. En sport som under sommarhalvåret mer liknar en livsstil. Helt underbart om du frågar mig.

Orienteringstekniken har alltid varit nyckeln för att lyckas eller inte. Den blir mer och mer avgörande ju högre upp i åldrarna man kommer. Att utveckla sin förmåga att läsa kartan har jag hela tiden strävat efter. Från mina första inskolningsbanor till idag.

Mitt grundläggande tips är att hitta sina egna svagheter och överlista dem. Efter ett misstag försöker jag därför analysera och förhoppningsvis komma fram till vad jag gjorde, eller rättare sagt vad jag inte gjorde. Det kan ibland handla om små detaljer som slipar några sekunder, och ibland större mer ödeläggande misstag.

I mitt fall har jag många gånger kommit fram till att just riktningen är en av mina svagheter. Därför har jag länge jobbat med den förmågan och slipat på den under både träning och tävling. Jag kan till exempel hitta speciella moment där riktningen sätts på prov lite extra. Nattorientering är ett perfekt tillfälle för just det.

Jag är också medveten om att jag kollar på kompassen alldeles för sällan. Därför försöker jag framförallt på träning påminna mig själv att nästan överdrivet ta en titt på kompassnålen. Ett sätt att göra detta är att ha alarm inställt på klockan med kontinuerliga mellanrum. Just för att tvinga sig själv i mer än nödvändiga situationer.

Det är mitt teknikträningstips jag har att bjuda på. Hitta dina svagheter och överlista dem.

/ Jesper Svensk

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision