Emma Johansson: hur jag förbereder mig för en O-Ringen etapp

Hur förbereder man sig för att prestera som bäst? Banläggaren till elitsprinten i Sälen 2016 och tillika VM-medaljösen Emma Johansson berättar ur erfaret perspektiv hur hon optimerar sig när det är dags för tävling.

Att få springa mot målet efter ett lyckat lopp och knyta näven efter spurt och målstämpling, det är en härlig känsla värd slitet därute i skogen. För att detta ska inträffa kan man välja att lita på år av rutin, på sin talang eller hoppas på att oddsen för det perfekta loppet blir lägre för varje försök. Men helt säkert ökar chanserna betydligt om man kompletterar detta med några förberedelser.

Klassiska metoder som jag själv använder är att studera gamla kartor, söka upp relevant terräng och ta del av arrangörsinformation för att grovt skapa en bild av vad som väntar. Förutom rent tekniskt och fysiskt tror jag att det är viktigt att kunna ställa in tankarna mot något konkret. Genom att tex lägga egna sträckor och studera tidigare GPS-spår kan jag öva på att lösa vägvalssträckor och kontrolltagningar även i teorin.

Under träningspass eller tävlingar slipas viktiga moment och jag kan då upptäcka svagheter inom både fysik, teknik och mentalt som jag försöker rätta till. Ju närmare tävlingen kommer, desto mer konkret blir min plan. Av det jag sett under förberedelserna, försöker jag skala ner informationen så mycket som möjligt. Efter många och långa förberedelser kan det handla om några enskilda uppmaningar som utgör ”resultatet”, vilket förhoppningsvis ska hålla mig på rätt väg under loppet. Konkret kan det handla om att vara extra noga i ett visst parti, eller hur jag vill hantera att andra löpare dyker upp under loppet.

Den viktigaste pusselbiten i alla förberedelserna är kanske ändå min egen fantasi. Då det känns som mest avlägset under vinterträningen, kan det löna sig att låta drömmarna styra iväg och se sig själv sätta det där loppet.

Lycka till och Våga drömma! /Emma

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision