Lena Eliasson- Mina tankar inför O-Ringen Sälen 2016

Lena Eliasson fick sin comeback efter en hjärnblödning på elitsprinten i Sälen 2008. Inför Sälen 2016 är hon med som arrangör.

Lena Eliasson under EM

O-Ringen kommer tillbaka till Sälenfjällen igen det är med blandade känslor jag tänker på arrangemanget. Som löpare för en dalaklubb är det svårare att få chansen att möta drömterrängen och uppleva O-Ringen ”på riktigt”, med tanke på att det är ett stort arrangemang som kräver att det är många som istället befinner sig där på andra sidan och ser till att det faktiskt kan bli av. Det är förstås roligt att skapa den här stora händelsen ihop med klubbkamrater och andra funktionärer, men springa är ju inte dumt det heller =).

2008 ingick dock O-Ringen i Världscupen och som landslaglöpare, samt relativt ny i dalatrakterna, hade jag inte terrängkännedom eller andra uppdrag som hindrade mig från att springa. Mitt problem var istället något helt annat, nämligen min stroke/hjärnblödning som jag fick i maj det året.

Det fantastiska i det här sammanhanget var att jag återhämtade mig snabbt och var så pigg att jag fick möjligheten att springa EN dag under O-Ringen, nämligen den mäktiga sprintetappen vid Högfjällshotellet. Det var en ”comeback” som heter duga – att få springa en utmanande och samtidigt mycket publikvänlig skogssprint, med högt fysiskt, tekniskt och mentalt orienteringsvärde och med målgång i ett dånande och kokande publikhav. Jag glömmer det aldrig. Det som orienterings-Sverige och delar av världen bjöd mig på den dagen var helt enkelt GRYMT och jag kunde inte hålla glädjetårarna borta när jag gick i mål.

I Sälen 2016 är jag inblandad i elitens sprintetapp och med min erfarenhet av ett antal VM-sprinter, samt andra värdetävlingar i sprint, vill jag verka för att det skall bli en rättvis och utmanande sprintetapp som löparen ser som en viktig del i sitt totala O-Ringen. Det är långtifrån enkelt, då det är många små detaljer som kan ställa till det på vägen. Med önskemål om publik- och arenavänliga banor så kan det vara svårt att skapa en upplevelse som ger mervärde för elitlöparen, vilket borde vara en självklarhet med tanke på att alla andra tävlande i O-Ringen förväntar sig fem genomtänkta och fullvärdiga upplevelser. Jag hoppas, tror och skall göra mitt bästa för att vi lyckas med detta i Sälen 2016!

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision