Helena Jansson- Mina tankar inför O-Ringen Sälen 2016

"Inför O-Ringen 2016 vet jag att orienteringen är superb". Läs landslagslöparen Helena Janssons egna tankar och förväntningar om Sälen 2016.

bild från O-Ringen Sälen 2008

När O-Ringen gick i Sälen 2008 blev jag snuvad på konfekten.

Veckan innan O-Ringen gick VM i Tjeckien, och alla vi som skulle springa O-Ringen också flögs till Oslo och fick åka buss därifrån till Sälen. Jag minns fortfarande hur trött jag var efter den där VM-veckan, hur lång resdag vi hade, hur långsamt det gick att få bagaget på Gardemoen. När vi till sist nådde Sälen var jag helt slut, och att vara helt slut innan ett O-Ringen ens börjat är ju inte sådär fenomenalt bra. Jag hade lite svårt att uppbåda entusiasm inför tävlingarna, trots att det var världscup-status.

Jag sprang den inledande sprinten, men sedan kom förkylningen som ett brev på posten. Just där och då var jag inte så ledsen och besviken, för det var jag alltför trött och sliten. Jag var mest tacksam för att min kropp sagt ifrån, och att jag var klok nog att lyssna. Jag sprang inget mer den veckan, istället fick jag njuta av att vara en del av folkfesten som publik. Det var inte fy skam, och jag åkte hem från O-Ringen 2008 utan att tycka att det gjorde något särskilt alls att jag inte sprungit mer.

Många år passerade. Så, i somras, var jag för första gången sedan 2008 i Sälen för att orientera. Jag sprang medeldistanser på 3+3 som Malung arrangerar, och jag tränade rullskidor och annat inför årets VM. Det var så otroligt fin orientering, det var vackert och utmanande, och kartorna var superbra. Jag tyckte så mycket om det, och paradoxalt nog växte oroskänslor inom mig, inte som en kunde vänta känslor av att vara tillfreds med tillvaron.

Det tog en god stund för mig att inse att det där inre skavet och oron var ett slags retroaktivt missnöje över att jag inte sprang den där O-Ringenveckan 2008. En plötslig insikt om att jag blivit snuvad på konfekten, konfekt bestående av underbart fin orientering.

Inför O-Ringen 2016 vet jag att orienteringen är superb, och jag tänker att jag mer än gärna vill vara där som löpare och inte publik denna gång.

Copyright © 2015 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision