5. Kvillinge

Etapp 3 OL - långdistans
Etapp 4 MtbO - förkortad långdistans

Terrängområde Kvillinge hör till Arena Yxbacken och bjuder på relativt flack, detaljfattig och snabblöpt Kolmårdsterräng i vilken den öppna blandskogen vackert breder ut sig. Där är det finskuret och kuperat. Det är nästan gåfart som rekommenderas för vissa sträckor.

Fantastiskt fin Kolmårdsterräng väntar på etapp 3 för OL

Fantastiskt fin Kolmårdsterräng väntar på etapp 3 för OL

Under orienteringslöparnas tredje etapp får de avnjuta relativt flack, detaljfattig och snabblöpt Kolmårdsterräng i vilken den öppna blandskogen vackert breder ut sig. Området bjuder på flera små vackra skogssjöar och närmare målet är det stigrikt. I huvudsak är det skog hela vägen men en del banor berör även gammal kulturmark. Bitvis kan strukturen, som är likartad över stora områden, göra att man lätt gör parallellfel. Det gäller att anpassa farten så man inte missar att säkra sin position fortlöpande.

- Går det för fort här kan du riskera att styra fel, säger en av banläggarna, Bo Jernberg, som faktiskt var med och lade banor redan vid O-Ringen 1987. De längre banorna kommer att gå in ett område med helt annan karaktär - detaljrikt och kuperat – i form av den så kallade Kvillingeförkastningen som är ett nästan trolskt naturreservatsområde där man på vissa ställen kan känna att man är i en av naturen uppbyggd labyrint. Här kommer man att behöva ta fram finliret framför råkubbandet. Där är det finskuret och kuperat. Det är nästan gåfart som rekommenderas för vissa sträckor, kompletterar Jernberg som tillsammans med Per Andersson strängar banorna för orienteringslöparna på den tredje etappen. På slutet av banorna blir det mycket utförslöpning, men det går inte att bara kuta på, orienteringsmomentet kvarstår hela vägen in mot mål.

Även MtbO-deltagarna får uppleva stor variation när de ger sig in i detta terrängområde under sin fjärde etapp, då de bjuds på en förkortad långdistans. Benstyrka och kämpaglöd blir viktigt för dem denna etapp. Arenan ligger vid Yxbacken, där Pernilla Wiberg lade grunden för sina framgångar, och är densamma för de tre sista etapperna för orienteringslöparna samt för etapp 4 och 5 för mountainbikeorienterarna.

OL-kartklipp Kvillinge

OL-kartklipp Kvillinge

MtbO-kartklipp Kvillinge

MtbO-kartklipp Kvillinge

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision