Grosvad

Etapp 2 OL - långdistans
Etapp 2 Elittour - långdistans
Etapp 1 MTBO - medeldistans

Terrängområde Grosvad är en del av Arena Grosvad och bjuder på relativt korta avstånd till starterna, variationsrik terräng som passar både elit, motionär och ungdom, samt en väldigt fin arena.

Grosvadsskogen bjuder alla på härlig terräng!

Grosvadsskogen bjuder alla på härlig terräng!

- Det är medelsvensk smålurig skogsorientering i fin skog med i stort sett inga hyggen. Terrängen varierar mellan stigrikt rekreationsområde och detaljrika svårorienterade områden, säger Karin Axelsson som tillsammans med Leif Strömberg är banläggare för O-Ringens andra etapp.

Det rika stigsystemet i området ger goda förutsättningar för banor på alla nivåer. Mellan stigarna finns natursköna hällmarker i öppen tallskog som är väldigt typisk för Finspångs skogar. Elitlöpare som tror att det rika stigsystemet gör O-Ringens andra etapp till en barnlek bör dock tänka ett varv till.

- Tanken när elitbanorna lades var att hålla nere kontrollantalet och att utnyttja variationen. Det blir svåra kontroller i gröna och detaljrika partier samt långsträckor med vägval, enligt Karin Axelsson.

I samma område som orienteringslöparna springer sin andra etapp kör mountainbikeorienterarna sin första. Det är ett av Sveriges bästa områden för mountainbikeorientering. Stignätet är väldigt varierat och det gäller att lyckas med kartläsning i hög fart, menar Erik Ernstsson banläggare för mountainbikeorienteringen.

 

Terrängområde Grosvad bjuder på medelsvensk smålurig skogsorientering i fin skog med i stort sett inga hyggen. I denna artikel ger den före detta landslagslöparen Erik Axelsson sina bästa tips på hur man bör ta sig an den luriga Finspångsskogen.

erik axelsson

Namn: Erik Axelsson. Ålder: 39. Klubb: Haldens SK

Meriter: 13 seniormedaljer på SM och NM varav 4 guld, 14.e VM-medel 2008, 3 tiomila- och 2 Jukolasegrar

Erfarenhet av Finspångsterräng: Född i Finspång, men 20 år sedan sist jag bodde där, tekniken sitter fortfarande i ryggmärgen.

Det är inte särskilt kuperat, så i den här terrängen ska det ganska mycket till för att man ska välja runtvägval. Vid tidig start och avsaknad av stråk kan det löna sig att springa runt, men det ska vara relativt uppenbart att runt är bäst för att det faktiskt ska vara det. Självklart är det olika från person till person vad man har för styrkor.

Terrängen är öppen och mer lättlöpt ju högre upp i terrängen man springer, större mossar har ofta djurstråk i kanterna. Det skiftar ofta från tall till gran när man kommer uppifrån, försök att se det på hur detaljrikedomen förändras, de gula fläckarna på kartan försvinner och stenarna blir fler.

Ofta kan det kanske se svårare ut på kartan än det är, försök kolla efter de gula höjderna som är tydliga i terrängen. Håll i kompassen för att träffa rätt höjd.

Sträcka 1

sträcka1 etapp2

Helt runt vänster blir för långt.

Höger blir lite svårare ingång.

Antingen svagt vänster eller stigen vänster och rakt på slutet är bäst, tror att man springer så pass fort i skogen så svagt vänster är bäst. Bägge ingångarna är väldigt säkra då man håller dig på toppen av höjdformationen fram mot kontrollen.

Sträcka 2:

sträcka2 etapp2

Höger och vänster är för långt och man springer varken snabbare eller får en säkrare ingång.

Rakt på ger översikt fram mot kontrollen, man ligger högt i terrängen med finare underlag och det är kortast. Om man tittar ner till höger på väg ner, ser man mossen som visar vägen mot kontrollen.

Sträcka 3:

sträcka3 etapp2

Höger är säkrast, men blir för långt, så rakt på där du väljer antingen runt första höjden eller rakt över den är bäst. Bara du är tillräckligt bra och klarar att urskilja de lite större höjderna och får tag i branten mitt på sträckan. En av de aningen högre höjderna i området ligger precis innan kontrollen och gör den mycket enklare än den ser ut.


 

 

OL-kartklipp från Grosvad

OL-kartklipp från Loreberg

MTBO-kartklipp Grosvad

MTBO-kartklipp Grosvad

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision