Välkommen till Norrköping!

O-Ringen 2019 Kolmården i Norrköping är en folkfest. Tillsammans med vänner och familj finns det stora möjligheter till ett spännande semesteräventyr med roliga aktiviteter för alla åldrar, tycken och smaker.

Det är inte för intet som Norrköping kallas för en liten storstad. Norrköping är den gamla industristaden som blommat upp som ett centrum för näringsliv, kultur, idrott och framtidsvisioner. En väldefinierad shoppinggata med flera gallerior, karaktäristiska kvarter med citynära smultronställen, lummiga grönområden och en rad upplevelser för stora som små. En liten bit utanför staden hittar du dessutom Kolmårdens Djurpark där du bl.a. kan träffa Bamse och hans vänner. I Norrköpings vackra skärgård kan du bada, sola, paddla kajak och ta en tur med Skärgårdslinjen. Här finns något för hela familjen!

Bamse på Kolmårdens djurpark

Bamse på Kolmårdens djurpark

En vild idé

Norrköping erbjuder mer än bara stadsmiljöer. På Kolmårdens Djurpark strövar djur från jordens alla hörn bland tallar och granar. Här hoppar delfiner rakt in i hjärtat hos stora som små. Allt så nära att man kan känna lukten av björnar och lejon. Här kan barnen krama världens starkaste björn i Bamses Värld och åka Delfinexpressen. Och för de riktigt våghalsiga finns Wildfire - Europas snabbaste berg- och dalbana i trä. Kolmården är inte en plats. Det är en vild idé.

Knäppingsborg bjuder på restauranger, caféer i en unik miljö.

Knäppingsborg bjuder på restauranger och caféer i en unik miljö.

Med promenad- och cykelavstånd in till stan

I Norrköping möts gammalt och nytt på ett unikt sätt. Det märks inte minst i det vackra Industrilandskapet som lever kvar från en tid när Norrköping var en rykande textilstad. Här växer unika boendemiljöer fram med den forsande Motala ström som närmaste granne. Det gamla Industrilandskapet andas nytt liv och här har moderna verksamheter flyttat in i de äldre vackra byggnaderna. I nära anslutning till Industrilandskapet finner du Knäppingsborg, ett pittoreskt kvarter med historia av bl.a. snustillverkning. Idag är kvarteret varsamt renoverat och en plats för shopping, delikatessbutiker, restauranger och fina uteserveringar.

I Industrilandskapet finns även Arbetets museum och Stadsmuséet, båda med utställningar väl värda att besöka, samt Visualiseringscenter C som erbjuder spännande utställningar och domfilmer för hela familjen - allt ifrån universums uppbyggnad till en vandring med dinosaurier. Det vackra industrilandskapet utgör också huvuddelen av tävlingsområdet för Elitsprinten, som går av stapeln den 24/7 2019.

Det vackra och blomstrande industrilandskapet i hjärtat av Norrköping

Det vackra och blomstrande industrilandskapet i hjärtat av Norrköping

Där vägen slutar och havet börjar ligger Arkösund

I en av Östergötlands vackra skärgårdar kan du uppleva genuina skärgårdsmiljöer, orörd natur och levande kulturlandskap. Här kan du bada, sola, paddla kajak, stanna till vid kajen, ta en glass och handla rökt fisk. Slå dig ner på en berghäll och se på det pulserande båtlivet i farleden precis utanför. Här finns badklippor, sandstränder, camping, restauranger och hotell med god mat, dryck och levande musik. Du kan gå på viskväll och friluftsteater, och den äventyrliga kan även gå tipspromenad under vattnet. Under sommaren kan du enkelt besöka öarna med Skärgårdslinjen.

Sola och bada i Arkösund under O-Ringen Kolmården 2019!

Sola och bada i Arkösund under O-Ringen Kolmården 2019!

Regionskarta 2019

Regionskarta med turistmål. (Klicka för större bild)

Upplev Norrköping

GÖTA KANAL och SÖDERKÖPING

Vackra Göta kanal med dess många slussar är härlig att strosa eller cykla utmed. Kanalen går genom medeltidsstaden Söderköping, bara 15 km från Norrköping. Här kan du exempelvis boka in dig på en båttur, promenera längs stadens gamla kullerstensgator eller slå dig ner vid kanalen och köpa glass på den populära glassrestaurangen Smultronstället. Söderköping kallas inte för ”Glasstaden” utan anledning, här finns glass för alla smaker!

Smultronställets Glasscafé i Söderköping

Smultronställets Glasscafé i Söderköping

NYKÖPING

Stendörrens naturreservat

Vid kusten knappt en timme norr om Norrköping ligger Nyköping - en av Sveriges äldsta städer. Här är det lätt att charmas av den historiska stadskärnan och den vilda och orörda skärgården.

Upplev den sörmländska skärgården i Stendörrens naturreservat. Via hängbroar når du ut på öarna utan båt. Ta med picknickkorgen och vandra, bada och fiska. I Naturums utställning och längs den spännande skyltade vandringsleden kan både stora och små lära sig mer om Östersjön och skärgården.

Vandra i Stendörrens naturreservat

Vandra i Stendörrens naturreservat

LINKÖPING

Ett mecka för flyg- och teknikfantaster

Högteknologi i världsklass, ett nytänkande universitet, ett miljökluster i framkant och en av Sveriges snabbast växande kommuner. Här blir idéer till verklighet.

Botanisera bland en unik samling militärflygplan, bli stridspilot för en stund eller upplev Sverige under kalla kriget. På Flygvapenmuseum i Linköping finns mycket att upptäcka för både stora och små! Flygvapenmuseum är ett modernt, kulturhistoriskt museum med en flygplanssamling av världsklass. Du kan kliva rakt in i folkhemsmiljöer från andra halvan av förra seklet i den stora utställningen ”Om kriget kommer – Sverige under kalla kriget”. Missa definitivt inte museets kronjuvel: vraket av den svenska DC-3:a som sköts ned av sovjetiskt jaktflyg över Östersjön 1952.

Utforska det spännande Flygvapenmuseet i Linköping!

Utforska det spännande Flygvapenmuseet i Linköping!

FINSPÅNG

Där O-Ringen startar! Med Finspångs platsspecifika kvaliteter i form av elementen: vatten, eld, järn och glas ger det kunskaper om allt det som har byggt bruksorten Finspång.

I Finspång finner du en fantastisk natur med en mängd små badsjöar och härliga skogar i vilka de två första etapperna av O-Ringen Kolmården 2019 avgörs. På själva arenan för dessa etapper kan du bland annat svalka dig efter loppet genom att uppleva äventyrsbadet på Arena Grosvad.

Ett besök vid Reijmyre Glasbruk är en dagsutflykt väl värd tiden. Sveriges äldsta glasbruk är fortfarande i drift och har producerat handblåst glas sedan 1810. Här kan du följa glasproduktionen på riktigt nära håll.

Äventyrsbadet på Arena Grosvad

Äventyrsbadet på Arena Grosvad

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision