Ledare: En kultur, två kulturer, många kulturer

Dagens ledare reder ut orienteringens förhållande till mångkultur.

Fransmannen Patrick Tessier är ute och jagar kontroller i de svenska skogarna. Foto: Per Gustås

Igår publicerade SVT nyheter en text som kritiserade mångfalden inom orienteringssporten. Orienterarna framställs som en homogen grupp med mycket medel-Svensson och akademiker. En avsaknad av etnisk och kulturell mångfald. Till viss del stämmer detta. Jag studerade själv på ett orienteringsgymnasium där samtliga i min årskurs gick högskoleförberedande program. Jag har så gott som aldrig stöt på en invandrarfamilj vare sig i klubbverksamheten eller på distriktstävlingar. Det finns ett tydligt mönster över vilka som blir orienterare. Det är i hög grad en familjesport som går i arv. Är det orienteringssportens ansvar att försöka få till en förändring och varför har det blivit såhär?

Vårt kulturella arv spelar roll

I boken Soccer vs. The State, skriver Gabriel Kuhn om hur fotbollen etablerades i Australien. Av naturliga själ präglades den forna brittiska kolonin av anglosaxisk kultur under mitten av 1900-talet. Det fanns en fotbollsliga men det var cricket och rugby som var de dominerande sporterna i Australien. Efter andra världskriget kom det stora invandrargrupper från Europa. Det var italienare, greker, turkar med flera. Dessa grupper anpassade sig inte till den anglosaxiska kulturen och började spela rugby. Istället startade de sina egna fotbollslag. Fotbollen blev en sport för den immigrerade arbetarklassen. På samma sätt som det var naturligt för de italienska immigranterna att ta med sig fotbollen snarare än att ta till sig en ny sport, är det få invandrargrupper i Sverige som är familjära med orienteringssporten. Orienteringssporten växer globalt men Syrien och Afghanistan är än så länge inga framstående orienteringsnationer. Det är svårt att rekrytera personer som inte har med sig orienteringen som en dal av sitt kulturella arv.

Det finns större strukturella problem

Orienteringssporten är relativt liten men visst är det eftersträvansvärt med mångkultur även i en liten sport. För att komma till rätta med problemen tror jag dock att de mest effektiva åtgärden sker på högre samhällelig nivå. När invandrarbarn med arbetarklassföräldrar och akademikerbarn bor i samma område, går i samma skola och leker med varandra kommer antagligen en och annan ungdom som aldrig hört talas om orientering att dras med till en nybörjarkurs en onsdagskväll. Då dröjer det inte länge innan Afghanistan har representanter på ett orienterings-VM. De allra flesta klubbar är villiga att ta emot så många nybörjare som möjligt. Särskilt mindre klubbar på den svenska landsbygden skulle må bra av en stor kull nya orienteringsungdomar. De stora segregationsproblemen i Sverige är större än orienteringssporten.

Den mångkulturella orienteringssporten

Att påstå att orienteringssporten saknar etnisk och kulturell mångfald rent generellt känns dock lite magstarkt. Sverige är världsledande inom orientering och orienterare från hela världen söker sig till Sverige och Norden för vår terräng och våra klubbar. Framförallt bland toppklubbarna är mångfalden väldigt stor. Av de löpare som kommer till Sverige för att representera svenska klubbar är det även en hel del som bosätter sig i Sverige och är delaktiga i klubbverksamheten. Om man pratar med inbitna orienterare från andra länder kan de sitt modersmål, engelska och lite svenska. I alla länder finns det några som kan harva sig igenom ett nummer av Skogssport på knackig svenska. Man skulle kunna hävda att orienteringssporten till och med är en kulturell mötesplats.

Stora orienteringsevenemang som O-Ringen är definitivt kulturella mötesplatser. I år har vi deltagare från samtliga världsdelar. Det är inte så många sporter som har det på sina evenemang.

Per Lindman

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.
 • Grattis till totalsegrarna av O-Ringen Kolmården

  2019-07-27 | Vid en fylld läktare på O-Ringentorget hyllades totalsegrarna i elitklasserna.
 • Grattis vinnare i O-Ringens Kort- och MTBO-klasser för vuxna!

  2019-07-27 | Efter ungdomarna hyllades totalsegrarna i Kort- och MTBO-klasserna för vuxna.
 • Grattis ungdomar - Ni blev topp 3!

  2019-07-27 | Prisceremonin för O-Ringens totala resultat inleddes med att våra fantastiskt duktiga ungdomar som placerat sig som topp 3 hyllades på scenen.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision