Omkastningar skapar tajt avslutning i 14-klasserna

Inför O-Ringen hade Elin Ladänges från Alfta-Ösa OK som målsättning att komma bättre än nia i D14 – på åtminstone en etapp.

Efter tre dagar leder hon hela tävlingen.

– Jag är jättenöjd, säger hon.

Elin Ladänges leder D14 efter tre etapper.

Spännande upplösningar väntar i 14-klasserna på årets O-Ringen. Detta efter att många topplöpare i båda klasserna vittnade om bommar på onsdagens medeldistans.

I D14 ledde Elin Ladänges från Alfta-Ösa OK tävlingen med en sekund inför onsdagen. Efter slarv i inledningen av banan blev det en niondeplats på den tredje etappen, men hon behåller ändå sin ledning. Den tidigare tvåan Ebba Thern från OK Skogshjortarnra hade en tung dag i skogarna och slutade på plats 45.

Ledning efter tre etapper var inget Alfta-Ösa-tjejen hade räknat med – långt ifrån.

– Målet var att komma bättre än förra gången jag sprang O-Ringen och då kom jag som bäst nia på en etapp. Men jag har tränat mer i år och sprungit i liknande terräng tidigare i vår, och det tror jag hjälper, säger hon.

Salla Isoherranen plockade från en åttondeplats till en andraplats på onsdagen.

Men tätt bakom har Lynx-löparen Salla Isoherranen, som vann den tredje etappen i stor stil, fått upp vittringen. Onsdagens kanonlopp gör att hon nu är tvåa i totalen, bara 22 sekunder efter. På onsdagen plockade hon in fem minuter på Elin Ladänges.

– Inledningen av veckan var ganska dålig för mig så det känns jättebra. Jag gjorde inga stora misstag. I slutet bara sprang jag. Jag är lite nervös men också taggad för resten av veckan, säger Salla Isoherranen.

På tredje plats i totalen, drygt tre minuter från ledning, ligger Tuva Nylund från Bredaryds SOK.

Marcus Stenebo har inlett O-Ringenveckan starkt.

Även i H14 skedde det omkastningar under onsdagens medeldistans. Attunda OK-löparen Marcus Stenebo, som förra året vann H13 med sju minuter, tog över ledningen efter den tredje etappen. Årets första tre etapper har han inlett starkt, med den imponerande placeringsraden 1, 3 och 3.

– Jag är ändå rätt nöjd. Jag har gått bra och inte gjort några stora tavlor, bara småmissar, säger han efter målgång på onsdagen.

O-Ringen är för många ungdomar årets viktigaste tävling.

– Det är det absolut största. Det är en jättekul tävling, mycket folk och bra stämning, säger Marcus Stenebo.

Cirka tre minuter bakom i totalen jagar tvåan och trean i klassen. En tajt avslutning väntar därmed i H14.

– Det blir skitkul. Jag har inte legat i såna här lägen så ofta. Tidigare år har jag antingen varit själv i toppen eller legat långt efter, säger Marcus Stenebo.

På andra plats ligger Olle Karlsson, IK Hakarpspojkarna, och på tredje plats Edvin Nilsson från Långhundra IF. Nilsson blev trea på första etappen och har sedan dess hållit sin placering, trots ett sämre lopp på onsdagen.

– Jag var alldeles för stressad i början och bommade trean jättemycket. Allt såg likadant ut tyckte jag. Jag försökte läsa in mig men det fanns typ 20 alternativ där jag kunde ha varit, säger han.

Edvin Nilsson blev sjua på etappen och ligger trea totalt.

Flera tidiga misstag bidrog till att stressen växte inombords.

– Hur mycket jag än försökte att tänka bort det så tänkte jag hela tiden att jag måste ta igen tiden jag hade tappat, säger Edvin Nilsson.

På den fjärde etappen startar han bland de allra första i hela klassen.

– Det var stekhett i dag och jättejobbigt att springa, så för mig känns det bara som en fördel, säger han.

Vann etappen gjorde Arvid Skepp från Sävedalens AIK. Men en snöplig felstämpling på tisdagen gör att han inte är med och slåss om totalsegern.

D 14 – etapp 3

1. Salla Isoherranen, Lynx, 23:42

2. Mathea Gløersen, Oreinteringslaget Tønsberg Og Omegn, 24:32

3. Ebba Ottosson, Gävle OK, 25:23

H 14 – etapp 3

1. Arvid Skepp, Sävedalens AIK, 22:19

2. Matěj Tkáč, Tatran Jablonec, 22:30

3. Marcus Stenebo, Attunda OK, 23:17

D 14 – totalt

1. Elin Ladänges, Alfta-Ösa OK, 91:10

2. Salla Isoherranen, Lynx, 91:32 

3. Tuva Nylund, Bredaryds SOK, 94:14 

H 14 – totalt

1. Marcus Stenebo, Attunda OK, 76:02 

2. Olle Karlsson, IK Hakarpspojkarna, 78:49 

3. Edvin Nilsson, Långhundra IF, 79:22 

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision