När orienterarna sover vaknar etappen till liv

Backsjösjön ligger blank och himlen är jämngrå. Allt är som vanligt här – förutom de vita tälten, de turkosa tröjorna och de färgglada fållorna som breder ut sig ovanför vattnet. Klockan är 06.28 och O-Ringens tredje etapp vaknar till liv.

Lennart Strandberg.

Klockan slår precis 06.30 när dagens kartritare Lennart Strandberg kommer gåendes upp för åkern. Han har redan varit här i ett par timmar.

– Vi hade samling med alla skärmvakter klockan 05.15, men de flesta var riktigt på hugget och här redan klockan fem. Nu är alla ute i skogen – det är ett riktigt bra gäng.

Hur känns det att O-ringen kommer till din karta idag?

– Det känns kul. Jag har gjort vad jag kunnat, man kan inte göra mer än så. Men det är klart att alla har sin egen syn på hur en karta ska se ut, och ofta får man höra det efteråt, säger Lennart och skrattar.

Lillemor Eriksson.

 06.39 och vid verifieringsstationen är det fortfarande helt tomt. Ännu är det nästan två timmar till första start, men allt är redan förberett.

– Just nu känns det bra. Den här stationen är helt klar, säger Lillemor Eriksson som ansvarar för verifieringen.

Hon påminner om att det finns två verifieringar idag.

– Det är jättebra om alla kollar extra noga till vilken start de ska gå.

Tidig start i kioskerna.

 06.42 och i kiosken kokas det kaffe för fullt.

– Till klockan 7 måste kaffet vara klart, säger Inga-Britt Mårtensson.

Hon jobbar här hela veckan. Snart kommer en fyrhjuling med dagens matleverans.

– Vi beställer vad vi behöver för etappen just nu – hamburgare, bröd, korv... Och så väntar vi på glassleveransen också. I söndags såldes inte så mycket glass. Vädret verkar styra ganska mycket, säger hon.

Sekretariatet – hjärtat av arenan.

Hjärtat av etappen är sekretariatet som ligger precis bakom målet. Här har man jobbat sedan innan klockan 06.00. Nu är klockan 06.47 och tävlingsadministrationens chef Kari Pessa ger klartecken till tävlingsledaren Jan Åhlund: Allt är klart för etapp tre!

– Senast vid sju varje morgon ska vi säkerställa att allt funkar. Det känns jättebra inför dagens etapp, jag känner mig trygg. Den första etappen strulade verifieringen men nu är allt löst och vi är taggade, säger Kari.

Vattenpaus.

07.03 och vid vätskan samlas alla vätskeutdelare. De ska ut till de olika starterna för att förse alla löpare med vatten.

Idag är det medeldistans, och ingen vätska i skogen, bara vid starterna.

– Vi har laddat upp rejält med vatten hela veckan. På den första etappen gick det inte åt så mycket i skogen, vi fick hälla ut mer än hälften, säger Håkan Lagesson, som är chef över vätskan.

Sven-Olof Nylén och Herbert Petersson sitter redo vid utstämplingen trots att klockan bara är 07.14.

Vid utstämplingen sitter redan Sven-Olof Nylén och Herbert Petersson redo trots att klockan bara är 07.14.

– Vi tog första bussen, lika bra att vara här tidigt, säger Sven-Olof.

– Men vi sitter bra här, det är ett jättefint område, fyller Herbert i.

Hur har utstämplingen funkat hittills?

– I söndags var det lång kö här, men i måndags var det klockrent, säger Herbert.

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision