Bild-extra: Publiken lyfte fram Anna Närhi , sen rasade hon ihop

Anna Nähri, 26, var ostoppbar på Örnsköldsviks gator. Efteråt tackade hon publiken.

– Vilken stämning! Jag fick så himla mycket hejarop på vägen, tack!

Anna Närhi sträcker ut mot mål.

Sisu.

Nere för räkning... men snart på benen igen. Anna Närhi applåderades av publiken på torget i Övik.

Det är i damernas elitklass i O-Ringen vi ser mest dramatik just nu. Kristin Löfgren Johansen i IFK Mora på fjärde plats i totalen ligger inte mer än 2,36 minuter efter Anna Närhi.

Närmast bakom finskan från Jyväskylä: Simone Niggli, orienteraren med världens längsta och bästa meritlista. Räkna med att schweiziskan är med och jagar ännu en O-Ringenseger på fredag.

Men tisdagskvällen i Örnsköldsvik var definitivt Anna Närhis. Sprintloppet med start uppe vid Skyttis idrottsplats och mål på Stora torget, inför en publik om flera tusen åskådare utspridda överallt längs bansträckningen och i underbart väder, avslutade hon utstarkt. En segermarginal på 27 sekunder i ett sprintlopp är – utklassning.

Och ut tog hon sig.

Publiken fick se Anna Närhi kasta sig över sista stämplingen och sedan rasa ihop. Där låg hon och vred sig, helt slut – men uppenbart lycklig, och sträckte armarna i vädret.

– Jag öppnade ganska hårt och trodde inte riktigt jag skulle orka, men publiken hjälpte mig verkligen fram, sa Närhi efter att ha hämtat andan.

– Det här känns i kroppen... Jag vet att jag är i bra form, men... jag är ändå överraskad. Nu ska jag fira med att äta tårta!

Vi kan tänka oss att segern på sprintdistansen kändes extra betydelsefull för henne, utöver prischecken om 4 000 kronor.

Om en dryg vecka, nästa lördag, avgörs VM i sprint i Lettland, med Anna Närhi som en i finska truppen. Det är intressant att hon, som också är uttagen att springa sprintstafetten och medeldistansen på VM, ändå räknar med att fullfölja hela O-Ringenveckan i Örnsköldsvik. Många andra i världseliten har ju valt att helt avstå O-Ringen, eller, likt Olav Lundanes, avbryta efter de två första etapperna.

– Jag tror nog att jag kör ganska hårt på torsdag och fredag också, säger Närhi om slutet på denna veckan (onsdag är eliten ledig).

Är det ditt eget beslut? Har du förbundsledningens OK att fullfölja O-Ringen trots VM?

– Jag bestämmer själv! Men landslagschefen Petteri Kähäri har accepterat...

Blåvit är Anna Närhi förstås i VM, men även nu, i blåvitt, eftersom hon i klubbsammanhang tävlar för IFK Göteborg. Där, i Göteborg, bor hon i samma lägenhet som Kirsi Nurmi, som precis som Närhi studerar till läkare.

Fyra av de sex främsta i D 21 Elit i O-Ringen tävlar för Blåvitt.

Hur kommer det sig att så många finskor och även från andra länder har samlats i just IFK Göteborg?

– Ja... det bara rullar på. Jag flyttade dit 2013, året efter Kari. Det blev en naturlig del att träna ihop och klubben hjälpte till med bostad. Sen flög fler in. Göteborg är en så himla bra stad att plugga i.

Anna Närhi nämner också att det kan vara lite svårare att studera till läkare i Finland och samtidigt satsa hårt på idrotten.

– Det är svårare att hinna med hemma i Finland, som studieplanen ser ut.

Om Anna Närhi vann damernas sprint klart blev det jämnare i herrarnas elitklass. Det svenska VM-hoppet Emil Svensk från Stora Tuna vann sprinten med sju sekunder.

– Jag hade laddat lite för det här. Det är klart att det blir så automatiskt när jag ska springa VM om en vecka, men det är inte så att jag har varit ute och rekat området, säger Emil Svensk efter loppet.

Kompisen och konkurrenten Ludvig Åhlund hade lagt banorna. Nästan hela loppet gick på vägar och genom parker, men de första hundra meterna sprangs i ett skogsområde. Något som gjorde sprintspecialisten Emil Svensk lite brydd.

– Jag var lite fundersam innan start när jag stod mitt ute på en berghäll, men Ludvig hade gjort det bra. Det var klurigt tekniskt och jag kan nog hitta ganska många sekunder från ett optimalt lopp, säger han.

– Det hade nog inte räckt så långt på ett VM, så jag måste steppa upp inför nästa vecka. Men det var en bra genomkörare.

Hagaby GoIF-löparen Martin Regborn knep andraplatsen, slagen med sju sekunder. Regborn, som på tisdagen gjorde sitt enda lopp under O-Ringenveckan, laddar upp för sprint- och långdistans på VM.

På tisdagskvällen gjorde han några små, men dyrbara, missar i parkerna på väg in mot varvningen.

– Det var starkt av Emil. Jag tänkte att om han håller ihop det så blir det svårt att slå honom, säger Martin Regborn.

På tredje plats kom Ruslan Glebov från OK Ravinen, 13 sekunder från segern. I totalen i H21 Elit leder Magne Dæhli före Leonid Novikov och Albin Ridefelt. På onsdagen har elitlöparna alltså en ledig dag för att ladda upp för de två slutetapperna.

Om halvannan vecka är det VM-sprint för Anna Närhi. Utmärkt genrep i Övik, får man säga.

Simone Niggli slår i sista stämpeln under O-Ringensprinten.

Anna Närhi tar ut det allra sista inför målgången.

Simone Niggli mötte upp Anna Närhi med en kram.

Topptrion i damklassen under sprinten, fr v tvåan Simone Niggli, vinnaren Anna Närhi och trean Deborah Stadler, schweiziskan som tävlar för IFK Göteborg.

Martin Regborn, tvåan, går igenom vägval med Emil Svensk (t h), sprintsegraren.

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision