Lundanes: ”Värna O-Ringen från VM – och det ska vara fem riktiga etapper”

Klare ledaren efter två etapper, sjufalige norske världsmästaren Olav Lundanes, avbryter och reser hem – och illustrerar därmed väl varför O-Ringen raskt vill ha ett samarbetsavtal med internationella förbundet.

Några sekunders kontemplation för Olav Lundanes efter målgången för andra etappen.

Kanske, eller rent av sannolikt, enas parterna om detta från svensk sida sedan ett par decennier efterlängtade avtalet i övermorgon, onsdag.

Det är i vart fall målsättningen för O-Ringens vd Henrik Boström, som efter att ha tagit sig runt en bana på andra etappen säger till oringen.se:

– Jag har absolut hopp om en lösning. Vi har tre nya ledamöter i styrelsen som behöver hinna sätta sig in i detaljerna, men vi kommer att lösa detta. Alla vill, som jag uppfattar det, freda O-Ringen. Det är dags nu.

Henrik Boström påminner om att IOF:s styrelse redan ställt sig bakom tanken på en överenskommelse om att det ska vara "röjt" från år 2020 (2019 är O-Ringen redan i tid väl separerat från VM).

– Vi vet ju också att World Elite Group (där Janne Salmi är en av företrädarna) är positiva.

Hög tid för det, kan tyckas. O-Ringen i Höga Kusten har visserligen ett efter omständigheterna gott startfält i elitklasserna, men det är talande att endast fyra av tio i Sveriges egen trupp till VM i Lettland 4-11 augusti finns på plats i Örnsköldsvik.

För de flesta VM-löpare är det helt enkelt omöjligt att också ha genomfört en full O-Ringenvecka precis innan; det tar på för mycket fysiskt och mentalt, och mästerskap har givetvis prio i blågult – även om en stor del av världseliten brukar uppskatta O-Ringen som tävlingsidé, och all den uppmäksamhet veckan brukar ge (och därtill intressanta prischeckar).

Olav Lundanes, 30, är alltså ett bra exempel på dilemmat. Norrmannen ska springa de tre tyngsta distanserna under VM i Lettland, men ville inte missa O-Ringenstarten. Så till Örnsköldsvik kom han, och åkte på måndagen hem som ledare med tre och en halv minuts marginal till landsmannen Magne Daehli, Halden SK.

 – Jag har bara gjort några femsekundare i dag. Det var väldigt tufft men riktigt nice i skogen, sa han efter medeldistansloppet och innan vi pratade O-Ringens framtid:

– Jag tycker att det alltid är bäst om det är som i fjol, att VM går i början av juli, och sedan en vilovecka innan O-Ringen börjar. Upplägget nästa år (Kolmården) borde passa många av oss ganska bra.

Lundanes säger att han förstår att det är ett komplext schema att ta hänsyn till även för internationella förbundet, som VM i fotboll och friidrott.

– Men O-Ringen har hög status inte minst i Norge, många vill komma hit.

Lundandes vet vad han själv vill:

– Jag vill att O-ringen även för eliten ska vara fem tuffa dagar, ingen masstart eller liknande. Fem riktiga etapper.

x Sprint?

– Ja, en sprint kan väl vara okej då... Men det är viktigt att inte ändra karaktären på tävlingen.

När man talar om att världscupen ska bli en del av O-Ringen menar Lundanes att det är viktigt med tågordningen: Världscupen som en del i O-Ringen, inte O-Ringen som en del i världscupen.

– Gärna att totalresultatet under O-Ringenveckan räknas som en världscup, men det kan vara en enskild etapp också. Det primära är att O-ringen avgörs under fem riktiga dagar.

I den senare frågan verkar han och vd:n Henrik Boström överens.

– Det vi vill avtala om med IOF är att O-Ringen för eliten är fem dagar, det tummar vi inte på.


Olav Lundanes analyserar andra etappens bana tillsammans med banläggaren och kartritaren Per Magnusson.

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision