Premiärvinnarna: En finska i göteborgsdräkt och en norrman i finsk

Trötta, riktigt urvridet trötta. Men lyckligt leende efter en stunds andhämtning. Över segern – och, inbillar vi oss, över en häftig orienteringsupplevelse.

Olav Lundanes pustar i gräset medan tvåan, Magne Daehli, stämplar vid sista kontrollen.

Kirsi Nurmi intervjuas av Sofia Domeij efter att det stod klart att finskan, som tävlar för IFK Göteborg, vunnit första etappen av O-Ringen i Övik.

Segraren Olav Lundanes diskuterar kartan och banan med kartritaren Per Magnusson.

Vi talar om första O-Ringenetappens elitsegrare i D 21, 25-åriga Kirsi Nurmi. Finska från Vasa på andra sidan Kvarken från Örnsköldsvik räknat. I klubbsammanhang i IFK Göteborgs blåvita dräkt.

Vi talar om H 21-vinnaren, 30-årige Olav Lundanes. Norrman från trakten av Ålesund på Vestlandet, fostrad i klassiska Halden SK men sedan några år i klubbsammanhang i finska Paimon Rastis dräkt.

Båda var rejält slutkörda när de tryckte sportident-pinnen vid målet i Sund nedanför Vitsjömassivet.

– Det här var en av de tuffaste långdistanser jag har sprungit, sa Nurmi, som lyckades pressa sig förbi klubb- och lägenhetskompis i Göteborg, Anna Närhi. Segermarginal: fyra sekunder.

- Det här var tufft för alla, riktigt kul!

Kirsi Nurmi, som studerar till läkare utanför karta- & kompasslivet, vann nu sitt premiärlopp i O-Ringens huvudklass. Senast hon deltog, 2012 i Halmstad, var det som junior.

Det var samma år hon slog igenom med guld i JVM. Nu, inför senior-VM i Lettland om två veckor, är hon klar för sprintstafetten för Finlands lag efter en elfteplats i EM-sprinten tidigare i sommar. VM-testerna på längre distanser gick inget vidare.

– Men nu börjar jag känna mig stark nog för att orka långt också. Jag kör nog hela O-Ringenveckan, som jag känner nu, säger Kirsi Nurmi.

Desto mer rutinerad i VM-sammanhang är Olav Lundanes, som redan har sju guld hemma på prisväggen.

Banläggaren Christer Mikaelsson hade tänkt sig en segrartid på 73 minuter, Lundanes knäckte den med en sekund – och tvåan, sin landsman Magne Daehli, Halden SK, med drygt två minuter, efter att de legat lika vid radiopasseringen ute i skogen.

– Jag strulade lite vid en punkthöjd, det var det enda misstaget. Det var helt fantastisk orientering, jag tappade nästan fokus på slutet när jag tittade mig omkring, sa Lundanes efteråt.

x Hur ligger du till med din form så här strax före VM? 90 procent? 100?

– Kanske ligger jag lite före schemat. Jag har tränat på under lägret vi nyss haft i Lettland.

x Du säger att det har tufft, men du som norrman är väl van bergen?

– Jo, visst, men det är en annan sorts kupering här i Höga Kusten. Det är inte lika lätt löpbart i Norge, med undervetetationen och så.

Olav Lundanes är som sagt 30 år – men har inga planer på att avrunda elitkarriären. I VM i Lettland blir det lång- och medeldistans plus stafett.

– VM hemma i Norge nästa år är förstås ett stort mål. Men när vi talar om VM i Schweiz 2023 låter det ju också kul.... så länge det går bra så...

Utöver dessa segrarinsater noterade vi, förstås, att 40-åriga Simone Niggli hänger med. Hon landade första etappen som fyra.

– Men jag missade två-tre minuster på nästa sista kontrollen. Vilken fantastisk terräng, jag fick jobba hårt, sa schweiziska levande legenden.

Kirsi Nurmi och de andra är härmed varnade.

 

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision