Höga Kusten turism ger sina bästa tips inför i sommar!

Även om det är friluftsliv som står Mia Karlsson närmast om hjärtat är hon inte sen att åka in till stan när det är dags för något som händer. Som affärsutvecklare och VD på Höga Kusten turism vet hon också vilka guldkorn du inte får missa när du är på plats under O-Ringen 2018.

Du är uppvuxen på det småländska höglandet. Hur hamnade du i Norrland?

­– Jag flyttade hit på grund av min kärlek till skidåkning. Det var 1986 och sedan dess har jag blivit kvar här. Det beror dels på att jag trivs otroligt bra här och dels för att jag har fått jobba med det jag vill, bland annat som marknadschef för Modo Hockey och nu som affärsutvecklare och VD på Höga Kusten Turism. Jag trivs så otroligt bra med det jag gör nu – dagarna är fyllda av kreativa möten och upplevelser.

Vad betyder O-Ringen för Höga Kusten som destination?

– Otroligt mycket, och att få visa upp det finaste vi har för så många människor under en och samma vecka är otroligt lyxigt. Vi har en dramatisk natur – där världsarvet är vår riktiga pärla, men vi kan ju stolt också presentera massor av härliga upplevelser när alla är på plats.

Vad får man inte missa när är på plats i Örnsköldsvik och Höga Kusten ?

– Listan kan göras jättehärligt lång. Och det fina är att oavsett vad man har för intresse, så finns det något för alla. Men mina topp 5 med utgångspunkt från Örnsköldsvik är:

 1. Skuleberget, antingen grottstigen eller Höga Kusten stigen upp ( eller om man vill åka lift går det också bra) För de mer våghalsiga är ju Viaferratan den bästa och snabbaste vägen upp till den fantastiska utsikten och de goda våfflorna på Toppstugan.
 2. Ulvön – båten går från Köpmanholmen, och några timmar på Ulvön är minnesrika. En god picknick korg, eller en middag på White Guide restaurangen Ulvö Hotell. Solnedgången ute på Ulvön är magisk!
 3. Skuleskogen - Via de tre olika entreerna får man magisk vandring där landhöjningen och den unika vegetationen påminner oss om Världsarvet man vandrar i. Många har Slåttdalskrevan som mål – men utsikten från Slåttdalsberget får man inte missa.
 4. Surshowen med surströmmingskungen Ruben Madsen på torsdagskvällen på torget.
 5. Källarbackens Saga. Mitt i skogen ca 10 km från Övik hittar man olika sagomiljöer på stigarna, man får klappa getterna och fåren och får välja på en Puttes Fnask eller Tomteglöd till fika.

Vad har du för relation till orientering?

– Har sprungit O-Ringen två gånger som ungdom – och några sträckor i fjol i Arvika. Älskar stämningen på O-Ringentorget - men framför allt stämningen ute i skogarna. Orientering är en fantastisk sport och arena för alla olika åldrar och ambitionsnivåer. Orientering som sport är ju som ett kinderägg; motion för kroppen, motion för hjärnan och så alla trevliga människor.

Vad finns för saker att göra en bit ifrån central orten i Höga Kusten.

– Höga Kusten spänner ju över fyra kommuner. Härnösand som är porten till världsarvet har en fin stadskärna, med Västernorrlands museum ( tidigare Murberget) som en riktig pärla. Bilmuseet och Fritidsbåtsmuseet är också värda ett besök. Härnösand är också känt för sin Domkyrka med regnbågsmattan – men kanske numera ännu kändare för Hernö Gin. En av världens bästa gindestillerier ligger i Dala utanför Härnösand

Kramfors har med sin industrihistoria med Ådalen 31 i fokus mycket på sin upplevelselista. Höga Kusten Bron, och gamla Sandöbron är unika byggnadsverk. Häxmuseet i Prästmon minner oss om att tiderna var annorlunda förr för starka kvinnor. Box Destilleri tillverkar whisky i världsklass, och har ett besökscenter som har öppet under hela veckan. Nordingråturen med smultronställen som Rotsidan, Mannaminne, Norrfällsviken och Bönhamn. Och Skuleberget, och Nationalparken och Skule naturscen och och och……ja, listan kan göras hur lång som helst

Sollefteå är sedan gammalt känt som skidspåret mellan två regementen. Regementena är borta – så nu är bara skidspåret kvar. Hallstabergets Skidanläggning med rullskidbana och mountainbikeleder sommartid ligger vägg i vägg med det nyrenoverade Hotell Hallstaberget med fräsch SPA-anläggning. Längre uppöver Ångermanälven kan man kika på en av Europas största samlingar av hällristningar i Näsåker. Det är här vi knyter ihop Höga Kusten – establish 10 000 years ago. Här fanns kustlinjen för flera tusen års sedan.

Lite längre norrut hittar vi Höga Kustens enda djurpark – Junsele Djurpark.

Förutom att vara med på O-Ringen under vecka 30, vad ska du göra i sommar?

– Jag kommer att jobba hela sommaren. Höga Kusten är verkligen en sommardestination så jag kommer att ha fullt upp! Birka Cruises kommer med fem kryssningar i år, samt har vi ytterligare grupper att visa upp vår dramatiska destination för. Men när jag har lite tid över kommer jag att ta med mig en picknick-korg och vara ute i naturen med familj och vänner.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.
 • Grattis till totalsegrarna av O-Ringen Kolmården

  2019-07-27 | Vid en fylld läktare på O-Ringentorget hyllades totalsegrarna i elitklasserna.
 • Grattis vinnare i O-Ringens Kort- och MTBO-klasser för vuxna!

  2019-07-27 | Efter ungdomarna hyllades totalsegrarna i Kort- och MTBO-klasserna för vuxna.
 • Grattis ungdomar - Ni blev topp 3!

  2019-07-27 | Prisceremonin för O-Ringens totala resultat inleddes med att våra fantastiskt duktiga ungdomar som placerat sig som topp 3 hyllades på scenen.
 • Suveräna Karin tar sin 16:e totalseger i O-Ringen

  2019-07-27 | Karin Gustafsson från Strängnäs-Malmby OL har varit överlägsen i D70 hela veckan eller.... hon ger egentligen inte konkurrenterna en chans särskilt ofta. Idag tog hon sin 16:e, ja du läste rätt, 16:e totalseger. Den första tog hon här i Norrköping 1987.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision