Segrare 1994 - nu kommer familjen tillbaka

Katarina Borg återvänder till O-Ringen Höga Kusten. Tidningsklipp från Örnsköldsviks Allehanda, O-Ringen 1994.

Katarina Borg vann damernas elitklass i överlägsen stil under O-Ringen 1994 i Örnsköldsvik. Till sommaren kommer både hon och O-Ringen tillbaka till Höga Kusten.

I början av 1993 föddes Jonas, hennes första barn. Därefter blev hon sjuk, tvingades äta medicin under hela vintern och sprang inte mycket över huvud taget. Till råga på allt gjorde hon en rejäl bom under O-Ringens första etapp och sprang i mål åtta minuter efter täten i D21 Elit.

Men allt det där är historia nu. För nu är det den 22 juli 1994. Katarina Borg springer in till O-Ringens sista varvning. Hon gör det i ensamt majestät i elitklassen.

– Och om jag kommer ihåg rätt så vinkade jag lite till publiken, för jag kände mig ganska glad. Jag minns speciellt den där varvningen nära slutet. Jag kände mig väldigt avspänd och inte alls stressad, säger Katarina Borg, som några minuter senare får anledning att vinka till publiken ännu en gång.

Familjen Borg laddar för en vecka i Höga Kusten till sommaren.

Väldigt fin terräng i örnsköldsvik

Det har gått 24 år sedan Katarina Borg, Södertälje-Nykvarn Orientering, vann D21 Elit på O-Ringen i Örnsköldsvik. Segermarginalen blev till slut närmare åtta minuter.

– Nu i efterhand kommer jag framför allt ihåg att det var väldigt fin terräng. Det är härligt att springa i den här terrängtypen. Hällar, lättframkomlig skog, lite kuperat och med kul detaljer – man får vara på alerten hela tiden, säger hon.

Vid målet väntade Lennart med deras ettårige son. Katarinas nya livssituation kan ha varit en förklaring till den starka O-Ringenveckan. Trots att hon där och då var trött nya vanor, höga barnskrik och dålig sömn, kände hon sig ovanligt harmonisk.

– Orientering kräver att man har en stabil balans i kroppen. Man kan ju vara jätteduktig på att springa, men om man inte känner sig lugn och harmonisk och tror på sig själv så är risken stor att man ändå misslyckas, säger hon.

Till sommaren tar hon bil och husvagn från Södertälje till Höga Kusten.

Med sig i bilen har hon barnen Jonas, Klara, David och Lovisa, maken Lennart och hunden Laban. Både sonen David i H16 och dottern Klara i D14 tillhör den absoluta toppen i sina klasser.

- Men det är inte resultatet jag fokuserar på allra mest, utan jag hoppas på att göra bra lopp och vara nöjd efteråt. Jag kommer ofta tillbaka med någon liten bom som jag hakar upp mig på, säger Klara, som trots sin unga ålder redan har hunnit vinna tre O-Ringen.

Den äldre brorsan David, som börjar orienteringsgymnasiet i Eksjö till hösten, har vunnit USM-guld, men saknar ännu en totalseger i O-Ringen. Trots att han förra sommaren vann den sista etappen i stor stil fick han nöja sig med en andraplats i totalen, slagen med en halvminut. Men inte heller han vill fokusera för mycket på resultatet.

- Jag ser mest fram emot att träffa alla kompisar och springa fem roliga tävlingar och bara ha kul. O-Ringen brukar vara toppen, säger

Slåss om segrarna

Mycket talar ändå för att mamma, dotter och son alla kommer att vara med och slåss om segrarna till sommaren. Katarina vet mycket väl vad som krävs för att bemästra Höga Kustens öppna berg, höga kullar och kluriga sluttningar. Men än så länge har hon inte delat med sig av några sådana tips till barnen. – Sedan vet jag inte om de tycker att mina tips är värda så mycket. De är nog trötta på mina tips. Och de har inte alltid samma åsikt som jag, utan de tycker kanske att jag är lite mossig, säger Katarina. Hon skrattar – men är faktiskt inte helt fel ute.

Klara gör på sitt sätt

Jag gillar att göra saker på mitt sätt, säger Klara. Men det är ändå så att jag springer lite mer än vad jag läser kartan, som mamma gjorde förut. Jag borde egentligen lyssna mer på hennes tips. – Även om jag inte alltid lyssnar på mamma så har jag fått en del bra råd. Hon kan säkert lära mig en del om Höga Kusten också, säger David. Många år har passerat sedan den en gång så tävlingsinriktade Katarina utklassade konkurrenterna under O-Ringen i Örnsköldsvik.

Inte längre på liv och död

Med tiden har hennes inställning till sporten också förändrats. Orientering är inte längre på liv och död, målbilden inte lika tydlig. Det spelar mindre roll hur det går, allt handlar inte längre om att vinna. Hon kan sakna den tidigare känslan. – Men jag kan väl också få vara i komfortboxen nu, säger hon. Kan jag inte få åka upp till O-Ringen och tänka att jag gjorde något väldigt bra förra gången jag var där? Kan jag inte bara få leva på det den här sommaren? Självklart får hon det. Men bli inte förvånad om Katarina Borg ändå gör som senast.

Text: Marcus Andersson
Foto: Privat

 • O-Ringentidningen är här!

  2019-10-14 | Nu är äntligen höstens och O-Ringen Uppsalas första O-Ringentidning här.

 • O-Ringens podcast 127

  2019-10-11 | Per Forsberg träffar landslagskocken Henrik Berg.

 • O-Ringens podcast 126

  2019-09-27 | I podcast nummer 126 träffar vi Tomas Stenström som är Idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. Hur mår svensk orientering?

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision