OS-guld! Och O-Ringen?

Skidskyttarna har bjudit på stora framgångar i OS och Fredrik Lindström från Örnsköldsvik är en av guldhjältarna som ser fram emot O-Ringen i sommar.

Örnsköldsviks idrottsliv är oerhört starkt präglat av ishockey. Peter Forsberg, Markus Näslund, tvillingarna Daniel och Henrik Sedin och numera Victor Hedman är några av världsstjärnorna som vi i Örnsköldsvik stolt kallar ”våra”. Men det finns andra idrottare som också vunnit ortsbornas hjärtan. Ett exempel på det är fantastiska Fredrik Lindström. Svenskt skidskyttes stora OS-hopp.

Vi träffar Fredrik en skön sensommardag. Han har precis avverkat ett av sina otaliga träningspass i sin strävan mot en OS-medalj av ädlaste valör (vilket han vid denna publicering på ett imponerande sätt lyckat ta). Den genomsympatiske skidskytten som är mitt uppe i sin grundträningsperiod. Det blev ett snack om mål, demontränaren Wolfgang Pichler, Örnsköldsvik och givetvis relationen till orientering.

Idag har det varit en lugn dag. Demontränaren och numera den svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler vakar ständigt över sina adepter och på schemat står skytte. Varje liten detalj måste övas om och om igen. Det är på vallen allt avgörs. Idag har Fredrik avlossat 200 skott och i sommar har Fredrik fokuserat på själva handgreppet för att kunna skjuta både snabbare och säkrare.

– Jag är och har alltid varit nyfiken på att testa nya träningsmetoder. När karriären är över vill jag kunna säga att jag gjorde det jag kunde för att nå min maxnivå.

Du är 29 år gammal och har haft några lite tyngre säsonger. Att axla arvet efter Björn Ferry och Carl-Johan Bergman var kanske lite tufft?

– Så har det nog känts. Trycket på axlarna har gjort att jag inte presterat så bra som jag hoppats. Jag har dock rimligtvis mina bästa år framför mig och de närmsta åren, med ett OS i år och ett hemma-VM året därpå, gör mig oerhört inspirerad.

Bra träning i Skyttisterrängen

Idag möts vi uppe på Skyttis, i terrängen där avslutningstetappen under O-Ringenveckan avgörs. Där har Fredrik goda förutsättningar för att bedriva sin träning. Det finns sju kilometer med perfekta asfalterade skidspår och sin egen skjutvall bestående av en bana!

– För mig är detta optimalt. Vi har samlingar med laget en gång i månaden och här hemma har jag den bästa uppbackningen av familjen. Skyttisterrängen är dessutom härlig att träna i vare sig jag åker skidor, springer eller cyklar.

Du har en dröm att ta medalj på OS samtidigt som du ser på ditt idrottande ur ett annat perspektiv också?

– Ja, helt riktigt. En medalj vore fantastiskt med den genomslagskraft OS har. Personligen drivs jag av kraften av att se hur långt jag kan nå. När jag lägger av ska jag kunna blicka tillbaka och säga: Jag gjorde allt jag kunde. Jag tycker att jag på många sätt lever ett drömliv nu. Jag kan leva på min idrott samtidigt som jag också får tid att vara med min familj.

Hur ser din träning ut?

– Jag tränar cirka 800 timmar om året, levererar mina pulsfiler till Tyskland (Pichler) och nu sommartid är det en skön blandning av rullskidor, skytte, cykling och löpning. Jag springer gärna i den fantastiska miljön vi har här i Höga Kusten och hittar nya smultronställen hela tiden.

Eftersom O-Ringen avgörs här i Örnsköldsvikvik nästa år är jag nyfiken på att höra vad du har för relation till orientering?

– Jag tränar i skogen och springer många mil varje vecka och terrängen här i Örnsköldsvikvik är helt fantastisk. Bergen, stigarna och havet i en skön mix och ja, det händer att jag tar med mig kartan. Jag har faktiskt sprungit lite orientering när jag var yngre och numera är det väldigt roligt att springa ut och ta kontroller i îFriska Örnsköldsviks stolpjakt (det som på de flesta ställen heter Hittaut).

Betyder det att vi får se dig tävla nästa år?

– Ja, det vore roligt. Det ska jag göra!

Fakta Fredrik Lindström

Född: 24juli 1989

Uppvuxen: Bredbyn (4 mil väster om Örnsköldsvik)

Bor: Villa två kilometer från Backsjö (etapp 3 och 4)

Familj: Sara (fru) och Rut (dotter)

Vikt: 73 kg

Längd: 180 cm

Yrke: Skidskytt

Styrka: Ödmjuk, disciplinerad, nyfiken

Fritidsintressen: Jakt, fiske, friluftsliv

 • O-Ringens podcast 125

  2019-09-02 | I höstens första podcast och den 125:e i ordningen träffar Per Forsberg Elias Jonsson.

 • Vi ses i Uppsala!

  2019-08-18 | Tack för att ni har följt oss det senaste året!
  Det är vi som är marknadsgruppen för O-Ringen Kolmården 2019 och det är vi som har planerat, producerat samt publicerat det material som ni har kunnat följa här på hemsidan.
  Nu har det blivit dags för oss att med varm hand lämna över till O-Ringen Uppsala 2020. Hoppas vi ses där!

 • Tack!

  2019-08-18 | Det har gått 3 veckor sedan O-Ringen Kolmården 2019, sedan orienteringsäventyret, gemenskapen och glädjen! Med den här filmen vill vi säga ett stort TACK till alla er som skapade äventyret tillsammans med oss! Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se filmen.
 • Våra bästa äventyr

  2019-08-07 | Under O-Ringen pågick en fototävling med temat "ditt bästa äventyr" där priset var fantastiskt fina smycken från smyckesdesigner Maria Börjesson. Här kommer vinnarbilderna!
 • Har du fångats på bild eller film?

  2019-07-29 | Längtar du också tillbaka till förra veckan och O-Ringen? Här nedan via länkarna hittar du bilder och filmer från veckan så du kan drömma dig tillbaka och minnas. Kanske hittar du dig själv eller en kompis i någon film eller bild?
 • Tack för idag! Tack för den här veckan!

  2019-07-27 | Vad skoj vi har haft idag! Vad skoj vi har haft den här veckan och ni ska bara veta hur skoj vi har haft under alla de timmar vi planerat erat äventyr i Kolmården. Vi hoppas att ni har haft lika skoj som vi och att ni tar med en liten bit av blåbärsrisets, ravinernas och hällarnas Kolmården hem i era hjärtan. 21 221 stycken är ni som upplevde äventyret tillsammans med oss. Från djupet av våra hjärtan, tack!Res nu försiktigt hem till era slutdestinationer.
 • Grattis alla segrare i Huvudklasserna för vuxna!

  2019-07-27 | Grupp nummer tre att firas på O-Ringentorgets scen var totalsegrarna i huvudklasserna för vuxna.
 • Grattis till totalsegrarna av O-Ringen Kolmården

  2019-07-27 | Vid en fylld läktare på O-Ringentorget hyllades totalsegrarna i elitklasserna.
 • Grattis vinnare i O-Ringens Kort- och MTBO-klasser för vuxna!

  2019-07-27 | Efter ungdomarna hyllades totalsegrarna i Kort- och MTBO-klasserna för vuxna.
 • Grattis ungdomar - Ni blev topp 3!

  2019-07-27 | Prisceremonin för O-Ringens totala resultat inleddes med att våra fantastiskt duktiga ungdomar som placerat sig som topp 3 hyllades på scenen.

Copyright © 2014-2018 O-Ringen AB. Alla rättigheter förbehålls.   |    En webbsida från Limepark byggd i SiteVision